LISE FAURSCHOU HASTRUP

Hjælp til økologi- omlægning

Det er både fagligt udfordrende, sjovt og meningfuldt  at

omlægge til økologi.

 

Jeg holder peptalks om økologi, så hele organisationen er klar over, hvad det betyder, når der skal mere økologi på

bordet.

Jeg underviser køkkenpersonale og kostansvarlige i  økologiomlægning,
– jeg laver workshops i økologiomlægning

ude i køkkenerne, gerne mens dagens produktion er i gang.

 

Omlægning omfatter alle typer køkkener, institutioner, kantiner , caféer, ja  gerne hele kommuner , hvor man ønsker at gå over til økologiske fødevarer.

 

Jeg arbejder for  ØKO++  et landsdækkende samarbejde bestående af aktører med mange års erfaring og viden om økologi. Jeg samarbejder også med  Økologisk Landsforening.

Jeg afholder temadage og workshops med forskellige emner
- det kan fx være:

 

• bålkurser, hvor alt vedr. bålgrej, optænding, bålmad, indretning

af bålplads osv. opleves og læres

 

• mad- og måltidsvisioner i institutioner, hvor principperne skal gennemgås fagligt og praktisk

 

• omlægning til økologi, hvor baggrund, regelsæt og alt det

praktiske gennemgås

 

• teambuilding, hvor en personalegruppe ønsker madlavning som omdrejningspunktet for at forbedre samarbejdet i hverdagen

 

• inspirationsdag med fokus på madens betydning for adfærd

og indlæring for alle medarbejderne på steder, hvor man arbejder med mennesker med særlige behov

 og Workshops

”Kog for Kloden” er overskriften på en række af mine foredrag, arrangementer og min klimavenlige kokkeskole.

At spise klimavenligt handler om at tænke i helheder. Man skal

derfor både se på de enkelte råvarers klimabelastning, disponere sine indkøb, bruge sæsonens økologiske råvarer, spise flere grønsager og mindre kød. Ved en kreativ udnyttelse af madrester

er det også muligt at mindske spild af mad.

Klimavenlig mad handler i den grad om fællesskabet frem for individet. Der er så mange kure og retninger indenfor mad:

 “- Spis dig 10 år yngre, - spis efter dit skonummer, - spis dig til en lykkelig familie”, det hele meget egocentrisk.. Klimavenlig mad handler tvært imod om at gå ind i forandringsprocesser, der sætter fællesskabet og fremtiden i centrum. Der er endda masser af sundhedsmæssige sidegevinster ved at spise klimavenlig mad.

Jeg kommer i alle mulige sammenhænge og laver mad

sammen med børn. Her formidler jeg mit budskab gennem den sanselige madlavning. Vi kan finde urter, snitte, røre, koge, stege, brase, krydre, lugte, smage, pynte, servere og selvfølgelig spise sammen.

Børn og mad Fyr og flamme

Målet med kurserne er at give alle inspiration og nye indfaldsvinkler til bålmad. Vi arbejder med at udvide det sædvanlige repertoire, snobrød, pølser og popcorn med en masse nye retter, som både er sunde og tillige giver større mulighed for at inddrage små og store ildsjæle aktivt i tilberedningen. Madlavning på bål kræver ikke alverdens udstyr. Jeg vil gerne vise at det kan lade sig gøre både enkelt, billigt og ikke mindst miljøvenligt.

 

Overskrifter fra et Fyr og Flamme-kursus:

 

• “bålpædagogik” og bålmad som et måltid

 

• kan sundhed og bålmad forenes?

 

• miljømæssige overvejelser omkring bål, grej, mad og materialer

 

• råvarer til bålmad og økologi

 

• hygiejne og sikkerhed

 

• ukrudt og andet krudt, - vilde urter man finder i naturen

 

• kunsten at lave bål; brænde og bålplads

Foredrag og kurser
arrangementer med klimavenlig mad Temadage

BÅLKURSER OG WORKSHOPS

workshop i foredragstekink vær dét du siger – og sig dét du er
kursus
Foredrag: 
Ayurveda på dansk

Download bogen Fyr og Flamme gratis her

Se billeder fra bålkursus her